Kamelinmaitoa

Kosam ngelooba.

Tergit, 2020.

Kamelinmaidon ihmeistä ei voi koskaan kirjoittaa tarpeeksi, aavikon porukathan pärjää sillä muutaman kuukauden vaikka muuta ruokaa ei olisi tarjolla. Täällä sitä onneksi saa kausiluontoisesti parista pöllikaupasta ja ihan ympäri vuoden yhdeltä katukauppiaalta, joka tekee päivittäisen kävelykierroksensa ympäri saarta muovista maitotonkkaa kantaen. Éthiopiques-gallerian yhteydessä toimivassa kahvilassammekin sitä saa. Kamelinmaito eli kosam ngelooba (wolofiksi soowu gëleem) maistuu useimmiten aavistuksen ruoholle, tai ehkä lähempänä totuutta akaasianlehdille, sehän on kamelien peruskauraa täällä päin.

Omasta pöllikaupasta saa vuohenjuustoakin, mutta ruoka-aiheisen oppituntimme aikana ei ehtinyt käydä ilmi, mitä juusto on pulaariksi. Tämä heti selvitykseen seuraavalla kauppareissulla. Jo yksistään maidosta puhuttaessa saa olla hetimiten määrittelemässä vähän tarkemmin, minkälaisesta tuotteesta kulloinkin puhutaan: kosam on kondensoitua maitoa, jota lusikoidaan mm. aamukahvin sekaan, kosam kaaɗɗam on sitten sitä perinteistä lehmänmaitoa. Meew on maitopulveripohjaista maitoa, jota myydään hauskasti maalatuissa pikku kojuissa kadunkulmissa.

Paikallisista jogurteista tykkään Arɗosta, eli “klaanin päällikkö” ja samalla se on kuulemma erisnimikin, joka juontuu verbistä ardaade, johtaa, olla joukon etunenässä. Ei hullumpi nimi. Verbin juuri arde puolestaan kääntyy: tulla, saapua. 

Kun tuoremaidosta puhutaan, parasta ennen -myyntipäivän kanssa saa olla tarkkana. Varsinkin sadeaikaan, jolloin on sähkökatkoja tavallista useammin, kylmäketju saattaa helposti katketa ja kannen alla odottaa ei-kovin-ylevä klaanipäällikkö vaan klimppinen yllätys. Tästä, kuten monesta muustakin ruoka-aineesta voi seurauksena olla ndogu reedu, eli tilanne jossa “vatsa juoksee”, reedam dogat. Tästäkin syystä se pastöroimaton kamelinmaito on monesti varmempi valinta!

Dear subscriber, you have just read a blog entry in Finnish about camel milk. You’ll find all blog entries in English logically under the category ENGLISH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: