Puhu pulaaria

Uusi vuosi, uudet kujeet! Niin mitkä kujeet? Vanhojen kujeiden, eli kahvin paahtamisen, kirjoittamisen ja valokuvaamisen lisäksi “uutuuksia” tänä vuonna on mm. pulaarin kielen opiskelu ja blogin kirjoittaminen suomeksi. Blogiani seuraavat englanninkieliset lukijat saattavat hämmästyä tätä vetoa, mutta kyllä he sen kestävät.

Viime keväällä aloittamiini oppitunteihin tuli hetimiten tauko syystä, jonka koko maailma tuntee. Syksyllä uusi yritys alkoi pikkuhiljaa kantaa hedelmää ja olen siinä määrin innostunut aiheesta, että tekee mieli jakaa kielenopiskelun iloa muillekin. Monokulttuurisen maailmankuvan vastapainoksi pulaarin kieleen tutustuminen avaa hieman erilaisia näkymiä tämän seudun elämänmenoon ja tätä kieltä puhuvien ihmisten ajatusmaailmaan. Pulaarinpuhujia löytyy kaupungista paljon, mutta he ovat vähän piilossa wolofinkielisen hälinän ja metakan alla. Ei tarvitse mennä kovin kauas Fuuta Tooroon kun pulaar onkin sitten se kieli, jota kuulee enemmän.

Olen vuosikausia seurannut Mirriam & Websterin englannin “päivän sana” -meilejä ja nyt hoksasin, että pysyn pulaarin oppimisessa kiinni tiiviimmin, jos julkaisen samaan tyyliin spontaaneja pohdintoja pulaarin ihmeistä vaikka viikoittain. Toki tässä tulee kirjoitettua muistakin aiheista, kun ne aiheet ei täällä tietenkään kesken lopu. Mitä kieliin tulee, näissä pohdinnoissa saattaa vilahtaa juttuja myös amharasta, hassaniyasta ja wolofista. Kielellisiä terveisiä Dakar-Djibouti-Kortesjärvi-Nouakchott -akselilta!

Dear subscriber, you have just read a blog entry in Finnish. You’ll find all blog entries in English logically under the category ENGLISH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: